c

   
   
 
 
Home
Cine sunt:
I am:
Ik ben:
.
Contact
.
Tips & trips
.
Facebook
.
Guestbook

 

Met Agro Reizen naar Roemenië van 28 juni t/m 5 juli 2014

Een gezelschap van 37 personen arriveerde op 28 juni in Bucharest voor een rondreis door Roemenië. Na eerst de stad te hebben bekeken werd een eerste bezoek gebracht aan het imposante kasteel in Sinaia, de zomerresidentie van Koning Carol I, gebouwd in1878-1914. Van binnen is het alles pracht en praal.
Een volgend bezoek was aan het Nationaal Open Lucht Museum 'Astra' in Dumbrava Sibiului bij Sibiu, te vergelijken met ons Open Lucht Museum in Arnhem en het Zuiderzee Museum in Enkhuizen. Veel oude huisjes en gebouwen waar een handwerk werd uitgeoefend. Dit park is ook uitgeroepen tot Werelderfgoed.
Waar het een reis van Nederlandse agrariërs betrof, bleek één van de reizigers zijn klompen niet te hebben vergeten.
Een interessant bezoek werd afgelegd aan FEADR, een agrarisch project, dat met steun van de EU werd opgezet.
De reizigers werden ontvangen Jan de Boer, die in 2010 dit bedrijf heeft opgestart met maar liefst 2000 koeien en kalveren en in de toekomst denkt hij aan wel 10.000 koeien. Thans heeft hij de leiding van 16 agrarische bedrjven. Hij heeft in Roemenië veel land gekocht
Van deze moderne stallen keken de Nederlandse veehouders niet op. Een megastal met veel koeien is immers in Nederland de gewoonste zaak van de wereld.
Maar de rondleider vertelde hoe de veehouderij in Roemenië daar nog lang niet aan toe is.

Een kijkje in de brandschone melkput.
Kleine Roemeense boerenbedrijven
Tijdens hun busrit hadden de agrariërs al gehoord dat de Roemeense boeren hier maar weinig koeien bezitten, soms maar twee of drie. Die lopen gewoon langs de weg te grazen en zoeken zo hun eigen gras met veel kruiden.
Boeren leveren wel aan melkfabrieken maar krijgen daarvoor slechts 1.5 Ron per liter
(€ 0,23). Sommige boeren huren een plekje op de markt (plm. 5 x 2 m) voor een melkautomaat. Ze krijgen dan voor een liter melk 3.5 Ron (€ 0,80). Zo'n marktplaats kost echter € 1500 per maand. Daarom geven veel boeren de voorkeur aan vetmesterij.
Aan lekker eten werd tijdens de reis ook gedacht. Zo streek de groep neer in Doripesco, een kleine delta  in Karpaten, waar diverse soorten vis worden gekweekt. Elf jaar geleden begon een kleine boer deze onderneming en heeft door toerisme, het houden van een pension en een groot visrestaurant zijn bedrijf uitgebreid. Ook heeft hij een visfabriek, waarin 20 mensen werken. Kijk op facebook voor verslag

Een bezoek aan een paardenfarm in Sambata de Sus, het Bison Natural Reservation en een broodbakkerij in Biertan stonden eveneens op het programma.

Kortom te veel om op te noemen.

De toeristen kregen tijdens de rondreis een indruk van de schoonheid van Roemenië.
Die snelstromende beekjes waren heel anders dan de kabbelende slootjes in Nederland.
Er werd ook een bezoek gebracht aan de vesting Rasnov, het vroegere Rosenau en stamt uit ongeveer de 14de eeuw, de kruisriddertijd dus.
In de vesting boven op de berg werden vroeger veel bedrijfjes uitgeoefend. Het is nu een museum.
De vesting is te bereiken met tractortreintje. Op deze plek, werd in 1335 een inval door Tartaren afgeslagen.
Acht dagen is echt te weinig om alle bezienswaardigheden in Roemenië te laten zien. In dit verslag zijn de bezoeken aan mooie kerkjes niet opgenomen. Het betrof hier immers een agrarische reis.

Het gerecht met diverse soorten vis in het visrestaurant in Dorispesco,

 

     
   
Powered by WebWijs