c

   
   
 
 
Home
Cine sunt:
I am:
Ik ben:
.
Contact
.
Tips & trips
.
Facebook
.
Guestbook

Ik ben Gyongyi Bernath = Perla
Uw Nederlands sprekende gids

  • Mijn naam luidt: Gyongyi Bernath, maar  Perla ligt voor toeristen beter in de mond. Een gezelschap waarmee ik reisde gaf mij deze nieuwe naam. Gyongyi is een Hongaars naam en betekent 'parel'= Perla. Ik ben in Roemenie geboren in de regio Transsylvanië, maar mijn familie is oorspronkelijk Hongaars. Dat heeft met de geschiedenis van mijn land te maken. Transsylvania hoorde tot 1914 namelijk nog tot Hongarije.  Niettemin ben ik dus Roemeens staatsburger, al voel ik me door mijn achtergrond nog steeds een beetje Hongaars.
  • Roemenië is een bijzonder land, dat ik graag aan toeristen wil tonen en ervaren: zijn prachtige landschap, zijn mooie steden en dorpen en zijn vriendelijke bevolking.
  • Door mijn tweetalige opvoeding spreek ik zowel vloeiend Roemeens als Hongaars en ik heb tevens Engels gestudeerd. Bovendien heb ik bijna drie jaar (1990-1993) met mijn famile in Nederland gewoond, waar ik me al spoedig in de Nederlandse taal verstaanbaar kon maken, lezen en schrijven.
    Ik vond het heel jammer, dat we niet in Nederland konden blijven, want ik voelde me al helemaal Nederlandse. Daarom ben ik bij mijn terugkomst in Roemenië in 2003 doorgegaan met het vergroten van mijn verworven kennis van de Nederlandse taal door middel van cursussen Nederlands en het lezen van Nederlandse boeken.
  • Van mijn meervoudige talenkennis wilde ik gebruik maken door als gids te gaan optreden. In 2007 mocht ik na een privé studie aan  Hogeschool voor Toerisme in Roemenië mijn einddiploma reisleidster en gids in ontvangst nemen. Vanaf 2006 heb ik door mijn activiteit als gids met Nederlandse groepen mijn theoretische stuPerla met een nederlandse groep in Boekarestdie met toeristische ervaring uitgebreid. In gezelschap van Nederlands dénk ik nu zelfs Nederlands.  
  • Diverse keren werd ik door een reisbureau benaderd om een reisgezelschap, dat al met een vantevoren afgesproken route kwam, te begeleiden.
    Mijn ideaal is echter om samen met de grote of kleinere groepen een reis uit te stippelen, waarvan ik weet, dat die toeristisch veel meer te bieden heeft, dan snel met de bus door een landschap heen te toeren. Meer laten zien van de natuur door middel van een mooie wandeling, een rondleiding door een verstild stadje, kennis maken met bijzondere mensen of bedrijven, waarvan ik weet, dat bezoekers daar ook veel interesse voor tonen. Het lijstje, dat tijdens mijn activiteit door mij als gids inmiddels is aangelegd, groeit door het grote aantal contacten die ik onderweg leg.

   
Powered by WebWijs