c

   
   
 
 
Home
Cine sunt:
I am:
Ik ben:
.
Contact
.
Tips & trips
.
Facebook
.
Guestbook

 

Calatorii in Ungaria cu un ghid in limba romana

Ungaria

Ungaria (in maghiara : Magyarorszag) este o ţară  în Europa Centrală , traversata de la nord la sud de catre Dunare si invecinata  cu  Austria, Slovacia, Ucraina , România, Serbia , Croaţia şi Slovenia. Ungaria are aproximativ zece milioane de locuitori. Populatia este formata in general  de unguri sau maghiari.
Cea mai mare minoritate sunt romii. Numărul lor este estimat la aproximativ jumătate de milion.
 
Clima
Ungaria are o clima temperata . În cea mai mare parte din Munţii Transdanubiani  clima este mediu temperata,  doar pe  înălţimi domina climatul subalpin.

Marea  Câmpie  are o clima continentala . Iernile sunt  reci , umede si verile  calduroase.
Ungaria are destul de mult  soare, in medie 2000 de  ore pe an. Media anuala a precipitatiilor (500 mm) este relativ scăzuta datorita zidului de protectie al Alpilor.
In timpul iernii  ţara este uneori acoperita cu un covor gros de zăpadă.

 

Natura
Ungaria are patru regiuni  diferite: Câmpia Panonică sau Alföld, Muntii din nord (Felfold), Muntii Transdanubian Mediu, şi Campia Mica. La sud de Bakony este Lacul Balaton, cel mai mare lac din Europa Centrală (596km²).
Ungaria are  zece parcuri naţionale, cea mai mare este Parcul National  Hortobágy . Sud de capitala se află Parcul Naţional Kiskunság.  Parcurile Nationale Aggtelek, Felso Balaton , Bükk , Duna - Drava, Duna - Ipoly, Fertö - Hanság, Körös - Maros şi Őrseg. Multe alte  zone  sunt protejate si ocrotite ,cum ar fi: Holloko, Trokaj, Salgotarjan, Siofok, Balatonfured, Szentendre, Vac. 

Religie
Cea mai mare parte a populatiei este Romano-Catolica. Sunt si  alte religii  protestante, Biserica Reformată maghiară, fiind cel mai mare. Sustinatorii acestei religii se afla  in  principal  în partea de est a ţării. Frecventarea bisericii nu este spectaculoasa deloc, numai  10 % din populaţie merge la biserică în fiecare săptămână.

Energie
Avand o hidrocentrala nucleara  pe Dunăre la Paks , instalatiile  de gaz sunt al doilea pilon pe care se bazeaza alimentarea cu energie electrică. Petrolul şi cărbunele joaca un rol si  mai limitat.  Planificarea unei hidrocentrale impreuna cu Slovacia la sfarsitul lui 1980 a fost abandonta după protestele publice împotriva impactului asupra mediului inconjurator. In schimb pe scară  tot mai largă se  utilizeaza  energia geotermala .

Apele
Ungaria este bogata în ape dulci. Consumul de apă este relativ mare, dar în scădere în ultimii ani, din cauza  preturilor  ridicate. Aproape toate gospodăriile sunt conectate la alimentarea cu apă potabila, dar în satele maghiare sunt încă multe fantani  publice in gospodarii. Calitatea apei potabile nu respectă încă standardele UE. Apa potabilă este extrasa din apele subterane şi  contaminarea solului este inca  o problemă.
Sistemul de tratare a apelor uzate este  în curs de dezvoltare. Doar jumătate dintre gospodării sunt  conectate la canalizare (90% din Budapesta, în sate nu mai mult de o treime).

Unitate monetară
Forintul  este moneda naţională a Ungariei. Denumirea vine de la Florini din  oraşul medieval  Florenţa. Din 1246 a fost numit moneda de aur  şi în următoarele decenii, acest nume a fost adoptat de mai multe ţări vecine, inclusiv Ungaria. In cele din urma va fi inlocuit  cat de curand de moneda europeana  euro , probabil în perioada 2012-2014 .

Marile oraşe
Capitala Ungariei, Budapesta are aproape două milioane de locuitori (2,5 milioane în zona metropolitană). Oraşul a fost format în 1873 prin fuziunea Óbuda şi Buda pe malul drept al Dunării, si  Pest din stânga. Înainte de 1873 oraşul a fost denumit  Pest-Buda. Pe cetatea din Obuda se afla  principalele monumente – azi  parte din Patrimoniul Unesco. Din sec al 18 –lea, Castelul si  zidurile oraşului au fost mai  bine conservate (numai partea de sud a suferit daune din cauza  atacurilor multiple). Panorama  capitalei cu podurile sale peste Dunăre  este unica, tocmai din aceasta cauza capitala a fost denumita de Unesco «  Perla Dunarii «. Alte oraşe mari : Debrecen, Miskolc, Szeged , Pécs, Győr.

Patrimoniului Mondial

  • Budapesta – dealungul Dunării intre Podul Szabadsag si Podul Margareta 
  • Castelul Buda, dealul Gellert şi Bulevardul Andrassy  
  • Satul Holloko şi împrejurimile sale
  • Pesterile carstice din Aggtelek şi Slovac Karst
  • Abaţia benedictină din Pannonhalma
  • Parcul national Hortobágy - Puszta
  • Cimitirul  creştin timpuriu din Pécs (Sopianae)
  • Peisajul lacului  Fertö / Lacul Neusiedler
  • Peisajul cultural si istoric din Tokaj

Trafic
Ungaria are o reţea densă de drumuri, care abia face faţă traficului actual . 
Toate autostrăzile se  întâlnesc la Budapesta. Pentru ca inelul din jurul Budapestei (M0) nu este gata încă, intrarea in capitala este dificila.

Mancaruri specific ungureşti

Dobos torta: blaturi de  ciocolată, caramel şi alune
Somlyoi galuska: piscoturi cu crema de ciocolata , vanilie si frisca 
Gulaş: bucati  din carne de vita, cartofi  şi ardei iute
Kolbász: salam picant din carne de porc
Krumpli paprikas:  cartofim ceapa, boia de ardei usturoi, chimen, şi kolbász .

 


Istorie
Teritoriul actual al Ungariei este mentionat pentru prima data in istorie  la inceputul erei noastre cand romanii ocupa  partea de vest a Dunarii si apoi si provincia Panonia. Această ţară a fost atunci  locuită de iliri şi celţi , care s-au unit  repede  cu romanii si au fost influenţati profund  de cultura romana. Imperiul a fost din  ce în ce mai tare ameninţată de barbari de  pe partea cealaltă a Dunării. În secolul al cincilea romanii nu au  mai putut apăra frontieră împotriva  navalirii  hunilor .
Tara a fost invadata permanent si de alte popoare, precum germani, iranieni, turci şi slavi.
În jurul anului 896  ungurii (sau maghiarii ) au ocupat tara. Timp de un secol si-au  extins randurile in întreaga Europă. În anul 1000 a fost încoronat  primul rege creştin, Ştefan I.

Regatul Ungariei
Regatul  Ungariei   a fost slăbit  timpuriu de lupta continua si  tensiunile   interne între rege şi nobilime . În 1301 moare  ultimul rege al dinastiei maghiare  Arpad , după care coroana  merge in în mâinile habsburgilor din Austria. Ungaria este din nou amenintata acum de un nou inamic , de data aceasta Imperiul Otoman. Bătălia de la Mohács (1526) a marcat 150 de ani de ocupaţie turcească în care ţara a fost rupta în trei bucăţi: o parte turca, partea de mijloc  (inclusiv capitala Budapesta) si  un regat sub administraţia habsburgică iar Transilvania devine un stat vasal al turcilor.  

 

Constiinta nationala
După asediul eşuat al Vienei (1683) austriecii au invins turcii şi Ungaria cade  în mâinile habsburgilor. În secolul 18 şi 19, atunci când maghiarii  constientizeaza din ce in ce mai mult valorile nationale, se rascoala  împotriva austriecilor. Toate revoltele lor au esuat pana cand  în 1867, cand au ajuns la un compromis. Austria şi Ungaria declara Ausgleich-ul.  Regatul Ungariei obtine  mai mult sau mai puţin  un status de egalitate intre cadrul de dualitate a monarhiei austro-ungare. Astfel acum ungurii guverneaza atat tinutul lor , cat si pe cele ale minorităţilor naţionale din regatul unguresc .


După primul război mondial


După înfrângerea în primul război mondial, dubla monarhie a fost rupta în bucăţi şi astfel s-a creat  un stat independent, Ungaria, insa numai cu  două treimi din teritoriul său şi trei sferturi din locuitorii săi . Încercările de a stabili democratia si de  a se uni cu partea deprinsa din ea au eşuat. Puterea cade  în mâinile amiralului  Miklós Horthy. Sa constata  ca Ungaria se apropia mai tare de  Germania nazistă şi  este ocupata  de către Germania nazistă în 1944. O proporţie semnificativă a populaţiei evreieşti moare în lagărele de exterminare .

 

Dupa al II-lea razboi mondial  
In 1945 trupele Uniunii Sovietice au  eliberat tara de nazisti, dar noii ocupanti devin si dusmanii noi. Cand a doua încercare de a stabili o republică democratică a fost sortită eşecului, Ungaria a trebuit sa se alature blocului sovietic. După moartea lui Stalin părea să fie mai  multă libertate, dar reprimarea revoltei ungare din 1956 a precizat că libertatea a fost doar limitata. Mulţi maghiari au fugit spre vest si au emigrat in America sau Noua Zeelanda, altii in tarile vestice ale Europei.  
În 80 de ani, Partidul Comunist a  format un important grup care a vrut de asemenea sa permita mai multă libertate politică.
In final conducerea lui  Kádár a fost eliminată, iar guvernul a început reforma. Dupa desintegrarea de Uniunea  Sovietice în 1991, au avut loc alegeri libere.
Dupa referendum Ungaria s-a alăturat la  NATO (1999) şi devina membru al  Uniunii Europene (2004).

Acesta este un rezumat al unui articol amplu
Ungaria pe www.wikipedia.org

 

You Tube: Beautiful Hungary (Magyarorszàg)

   
Powered by WebWijs