c

   
   
 
 
Home
Cine sunt:
I am:
Ik ben:
.
Contact
.
Tips & trips
.
Facebook
.
Guestbook

 
Calatorii in Romania cu un ghid in limba romana

România

România este o tara republică parlamentara si bicamerala. Amplasata in  sud-estul  Europei  se invecineaza cu  Marea Neagra, Bulgaria, Serbia, Ungaria, Ucraina şi Moldova.
Pe un teritoriu de 238,391 km ², România are mai mult de 22 milioane de locuitori.
România are o mare varietate de culturi,diferite  limbi şi religii.
Inzestrata cu o natura bogata si  mai mult salbatica  are un climat continental cu ierni reci şi veri calde.
România este o destinaţie turistică în plină expansiune, o excursie în această ţară frumoasă ofera o experienţa surprinzătoare si de neuitat.

Natură
România se poate numi in primul rand o tara Carpatica (2/3 din catena muntoasa a Carpatilor se desfasoara pe teritoriul Romaniei) cu văi si podisuri fermecătoare, unde agricultura este mai activa.
Tara dunareana (38% din lungimea Dunarii, partea cea mai importanta  ca debit si navigatie se afla pe  teritoriul tarii noastre) si tara maritima (pontica) Litoralul Marii negre pe o distanta de 244 km deschide cai navigabile spre intreg Oceanul Planetar.
Candva toata suprafata tarii a fost acoperita de paduri  Astăzi, aceasta s-a redus la  doar aproximativ 26,2%. ( 6.366 milioane ha) Fiind  deci inca  foarte bogată în natură râşi, lupi şi urşi se află încă în populaţii mari . Guvernul protejeaza si pedepseste taierea si defrisarea ilegala a padurilor.
Delta Dunării este bogată în peşti şi păsări, dar cele mai multe specii sunt  în munţi. În vederea protejării speciilor , s-au format rezervatii si parcuri nationale.
 
Oraşe şi sate
România are numeroase orase si sate, culturale si  turistice chiar daca  multe cartiere a oraselor vechi  au fost demolate in timpul regimului comunist şi pe locurile lor s-au construit apartamente in blocuri din beton. Pentru construirea "Casei Poporului" azi Palatul Parlamentului fostul dictator Nicolae Ceauşescu a demolat cartiere intregi in capitala tarii - Bucureşti. În prezent cladirea gazduieste senatul si  guvernul. Este cea mai mare cladire ca marime din lume dupa Pentagon si ca volum este al treilea dupa faimoasa piramida din Quetzalcoatle din Mexic .
Oraşele medievale cele mai importante  din Transilvania sau Siebenburgen sunt: Sibiu, Braşov, Mediaş , Alba Iulia , Tg- Mureş şi Sighişoara şi satul sasesc  Biertan.

Religie
Exista libertate religioiasa si majoritatea locuitorilor sunt foarte religiosi . Religia majora  în România este  Ortodoxă Română ( aproximativ 86 %) , romano-catolică şi protestantă. În Dobrogea , exista  o minoritate a Islamului - musulmani ( turci şi tătari ), rămasi în urma dominaţiei otomane sau care au ramas  după migratiile din Crimeea .
Constitutia prevede libertatea de exprimare a religiei.

Alimente şi băuturi
Bucătăria românească este foarte bogata si variata cu influente din bucataria  Ungariei  si  Austriei, precum si cu influente  slave , greceşti şi turceşti. Alimentatia romaneasca se invarte de multe ori în mare măsură in jurul carnii de obicei vita, oaie şi  porc. Fiecare regiune are specialitatile proprii.

Cateva feluri de mancare romanesti:

  • Ciorbă , supa acra
  • Bors (  gust acru  )
  • Mămăligă 
  • Sarmale cu Smântănă , sarmale umplute cu carne tocată, condimente şi orez
  • Mititei cu mustar
  • Piftie ( carne în gelatină )
  • Piftea , carne / ierburi tocate/ prajit 
  • Pastrama ( pastrama ) , adesea  din carne de oaie
  • Băutura tradiţională este Tuica , în special în zonele rurale este foarte popular
  • Pálinka sau horinca  este o formă mai puternică decat  Tuica, si mai populare in nordul tarii

Unitate monetară
Moneda nationala din România este leul (plural lei ) Leu înseamnă leu ).  La 1 iulie 2005 a avut loc  o reevaluare  a leului , cand leul vechi a fost înlocuit cu noul lei (10.000 lei vechi (ROL) , noul 10 lei ( Ron ). Acest proces a avut menirea să pregătească România pentru trecerea la euro în legătură cu aderarea la UE . Guvernul roman se asteapta la acest  lucru in  lucru  în 2011 sau 2012. Zece lei (Ron ) în 2010 a fost de aproximativ 2.50 € .

 

 

Patrimoniul Cultural si Mondial
Cele mai multe site-uri turistice se află pe Lista Patrimoniului Mondial al UNESCO. Regiunea Bucovina, în nord-estul României, este renumita pentru numeroasele sale  biserici si manastiri  pictate precum: Voroneţ, Moldoviţa, Suceviţa şi Humor.
Apoi bisericile si manastirile de lemn din Maramures si orasele si satele medievale din Transilvania sunt cateva pe care le amintim aici. Sighişoara, singurul oras medieval locuit si azi  din  Sud-estul Europei, precum castelul Peles din Sinaia  si Castelul Bran sunt de o atractie majora pentru turistii straini.

Istoria României
Istoria din România este o serie de lupte si batalii dintre nomazi, voievozi, si regi. Locuitorii originari din România au fost intai  dacii. Au trăit în principal în Transilvania şi vestul Munteniei .
În estul Munteniei şi Dobrogei au trait getii care de asemenea s-au  asociat cu  Carpii  ( după care m-ntii Carpati au fost  numiti ).
Regele Burebista (1970-1945 î.Hr. ) este cel mai important rege al dacilor . După aderarea sa la tron în jurul 1970 î.Hr., regatului dac atingea cele mai mari întinderi . El a format o armată foarte puternică, cu care a invadat si cucerit noi teritorii  romanesti  .
La sfârşitul primului secol AD. Dacia a fost încă un imperiu puternic, dar în 101 d.Hr. , romanii au atacat ţara.  In l 106 AD. capitala tarii, Sarmizegetusa a fost arsa complet , şi 150.000 de prizonieri au  fost luati captivi  ca sclavi. Apoi a avut loc o colonizare masivă  din Italia. Dacii amestecati cu coloniştii au preluat limba latina.
În timpul migraţiei si in  perioada de până la începutul erei noastre au venit şi a dispărut huni, ostrogoţi , vandali şi bulgari de pe teritoriul tarii. În jurul anului 1000 au venit ungurii si  în secolul al 12-lea, saşii, care au colonizat Transilvania.

Din Evul Mediu până în jurul anului 1900, existau trei principate: Ţara Românească, Transilvania şi Moldova. capitala Ţării Româneşti a fost iniţial la Curtea de Argeş, apoi s-a mutat la  Târgovişte si in final la  Bucureşti.
În secolul 14 - 15  otomani, tătari , mongoli si  polonezi invadeaza tara. Stefan cel Mare (1457-1504) lupta pentru independenţăsi din cele 38 de bătălii câştiga 36.  Mihai Viteazul , unul dintre marii eroi ai istoriei româneşti,  reuseste sa  formeze in 1600 un stat independent -
Ţara Românească, Moldova şi Transilvania sunt unite pentru scurt timp. A doua unire are loc  in 1859 sub conducerea lui Al. Ioan Cuza. , si  mica -România (Ţara Românească şi Moldova) este constituita. 

 

Habsburgii
In 1866 prinţul german Carol de Hohenzollern-Sigmaringen  a fost proclamat Domn pentru a asigura sprijinul german pentru obţinerea independenţei. În 1877 Carol a condus forţele armate române într-un război de independenţă plin de succes, ulterior fiind încoronat Rege al României în 1881. El a construit la Sinaia  ca  resedinta de vara , Castelul Peles , cel mai modern castel din acel timp din Sud-Estul Europei - acum o atractie  majora turistica.

Participarea României la războiul din 1877-1878 şi cucerirea independenţei de stat a însemnat egalitatea juridică cu toate statele suverane, având o adâncă semnificaţie morală pentru că a ridicat conştiinţa naţiunii române libere şi a permis realizarea în perspectivă, atunci când istoria a permis-o, a Marii Uniri de la 1918.
În 1916 România a intrat în Primul Război Mondial .La sfârşitul războiului, Imperiile Austro-Ungar şi Rus au dispărut; corpurile reprezentative create în Transilvania, Basarabia şi Bucovina au ales unirea cu România, rezultând România Mare.

Această pagină este o versiune prescurtată a
www.wikipedia.org
   
Powered by WebWijs