c

   
   
 
 
Home
Cine sunt:
I am:
Ik ben:
.
Contact
.
Tips & trips
.
Facebook
.
Guestbook

 
Calatorii in Olanda cu
un ghid in limba
RomanaIn timpul celer trei ani pterecuti in Olanda cu familia mea m-am indragostit de acesta tara minunata.
M-a fermecat cu satele si peisajele sale linistitoare gradinile sale pline cu flori.
La fel si educatia, traditia si cultura toate la un locm-au fascinat .Va invit sa o parcurgem impreuna.


Olanda

Olanda, oficial Ţările de Jos (în olandeza Nederland ) este o monarhie constituţională. Regina se numeste Beatrix Ea numeste membrii guvernului. Dupa ce se formeaza guvernul de coalitie regina recunoaste si accepta acest guvern. Capitala Ţărilor de Jos este Amsterdam iar sediul guvernului, resedinta regala se afla la Haga (Den Haag).

Limba oficială a Ţărilor de Jos este limba olandeza sau neerlandeză.
Olanda este compus adin 12 provincii, are o suprafata plata de circa 41.000 km2 si apropae 17 milioane de locuitori. Este al 11-a tara ca populatie in Europa si a 68-a din lume.
Aprope 40% din teritoriul Ţărilor de Jos se află sub nivelul mării cu altitudine medie, astfel având cea mai joasă altitudine din lume. 18 % din teritoriul Olandei este apa. Sistemul de protectie a tarmului cu digurile si polderele sale precum stavilarele si, statiile de pompare sunt remarcabile.

Economie
Cele mai importante industrii ale Olandei suntsectoarele agro-alimentar, chimic, cel al rafinării petrolului şi cel al maşinilor electrice şi electrocasnice Agricultura este mecanizată şi angajează 4% din populaţia activă.

Politică
Parlamentul este compus din două camere. Membrii celei de-a doua camere (Tweede Kamer) sunt aleşi prin vot direct o dată la patru ani. Senatul, prima cameră (Eerste Kamer), are o importanţă mai mică. Reprezentanţii acesteia sunt aleşi indirect de către parlamentele provinciale (care la rândul lor sunt alese direct de asemenea o dată la patru ani). Cele două camere formează adunarea Stărilor Generale (Staten Generaal).

Patrimoniu mondial
Pe lista patrimoniului mondial UNESCO sunt înscrise următoarele obiective din Olanda:
• Schokland şi împrejurimile sale (1995)
• Linia de apărare fortificată din Amsterdam (1996)
• Reţeaua de mori din Kinderdijk-Elshout (1997)
Staţia de pompare Wouda (1998)
• Beemster (1999)
• Casa „Rietveld-Schröder” din Utrecht (2000)

Istorie
Olanda nu are o istorie unificată până în secolul al XV-lea. Regiunea vestică a Rinului, formată ca parte a provinciei romane a Germaniei de Jos, a fost locuită de către Batavi.

Aproape întreaga arie a fost cucerită în secolele XIV-XV de către franci, care, odată cu destrămarea Imperiului Caroligian, au trecut, în majoritate, în regatul francez şi, în acest fel, la Marele Imperiu Roman.

Alba
Ascensiunea calvinismului a ajutat la separarea Ţărilor de Jos de Spania catolică; aristocraţii, suportaţi de către mulţi oameni din motive religioase şi economice, au cerut autonomie pentru provincii, ca recompensă pentru înlăturarea oficialilor spanioli. Încercarea lui Philip, prima oară prin cardinalul Granvelle şi după aceea prin ducele de Alba, de a introduce Inchiziţia spaniolă şi de a readuce Ţările de Jos la statut de provincie a avut parte de opoziţia mai multor clase sociale, mai ales a catolicilor şi a protestanţilor.

Lupta de independenţă pentru Ţările de Jos (1562-1566) a început în Flandra şi Brabant, provinciile nordice, sub conducerea lui Wiliam Taciturnul (Willem de Zwijger ), prinţ de Orania, razboi care a durat de 80 de ani. Ţările de Jos au fost unite sub conducerea lui William în lupta împotriva Spaniei.(1568-1648).

La început Spania a reusit să reprime revolta. După capturarea orasului Brielle (Den Briel) în 1572 de către rebelii olandezi, considerată uneori ca dată a izbucnirii conflictului, revolta a renăscut. Cele sapte provincii din nord au devenit independente, mai întâi de facto, iar ulterior și oficial, în 1648. În timpul revoltei, Provinciile Unite ale sărilor de Jos (sau Republica Olandeză) au devenit rapid o putere a lumii secolului XVII datorită vaselor lor comerciale, cunoscând astfel o perioadă de mare avânt economic, stiinsific si cultural.

Lupta cu Spania a fost încheiată (1618-1648), după care a fost recunoscută independenţa Provinciilor Unite în tratatul de pace de la Westfalia. În 1648, Spania a cedat, de asemenea, nordul Brabantului cu Breda şi o parte din Limburg cu Maastricht. Luptându-se încă pentru independenţă şi implicaţi în lupta dintre Calvinism şi Protestantism, olandezii şi-au pus temelia imperiului lor comercial şi colonial.
Compania Indiei de Est olandeze a fost înfiinţată în 1602 şi Compania Indiei de Vest olandeze, în 1621. Provinciile unite şi-au deschis porţile pentru refugiaţii religioşi, în special evrei portughezi şi spanioli, dar şi hughenoţilor francezi, care au contribuit la prosperitatea Olandei în secolul al XVII-lea.
Pacea si prosaperitataea insa nu au durat mult timp, pentru ca in 1672 Franta si , Anglia declara din nou razboi impotriva Olandei.

In timpul acestor razboaie Olanda pierde batalii, importante teritorii si pe mare. La toate acestea se mai adauga o plaga imensa cauzata de ciuma unde jumatate din efectivele de animale au murit.

In aceasta situatie critica Olanda nu a mai avut forta si puterea sa lupte impotriva trupelor franceze care intra pe teritoriul tarii in 1795. Ocupatia franceza a durat pana in 1815.

După ce a fost integrată în Imperiul Francez de Napoleon, în 1815 prin Congresul de la Viena a fost creat un Regat împreună cu Belgia şi Luxemburg. Belgienii au devenit independenţi începând cu 1830, ca şi luxemburghezii

In timpul celor doua razboaie mondiale
In primul razboi mondial Olanda a reusit sa ramana neutru, dar in al II-lea razboi mondial a suferit enorm din cauza ocupatiei Germaniei.
Regina cu familia au fugit in Canada iar regina Wilhelmina a preluat controlul din Anglia .
Anii de dupa razboi
Capitularea Germaniei din mai 1945 a fost urmata de imediata reintoarcere a reginei si a cabinetului.

Olanda www.wikipedia.org.

Aceasta pagina are mai multe linkuri care pot fi accestae pentru cei care doresc mai multe informatii despre Olanda

Ptr. a asculta muzica aveti nevoie de W.Media Player de ex.
iar ptr a mari imaginile din Album click  pe imagine  din coltul
din  dreapta jos  pe bara si  apare 
textul  "volledig scherm aan ".

 

   
Powered by WebWijs