c

   
   
 
 
Home
Cine sunt:
I am:
Ik ben:
.
Contact
.
Tips & trips
.
Facebook
.
Guestbook

 
Reizen in Roemenië met Nederlands sprekende gids

 

Roemenië

Roemenië is een republiek, die in Oost-Europa, grenst aan de Zwarte Zee, Bulgarije, Servië, Hongarije, Oekraïne en Moldavië.
Op een grondgebied van 238.391 km² heeft Roemenië ruim 22 miljoen inwoners.
Roemenië kent een grote verscheidenheid aan culturen, taal en religie.
Het land bezit veel ongerepte natuur. Er heerst een landklimaat met koude winters en warme zomers.
Roemenië is als toeristenland sterk in opkomst; een reis naar dit prachtige land heeft verrassende ervaringen in petto.

Natuur
Dwars door Roemenië loopt een bergketen, de Karpaten met kale bergtoppen en dichte bossen. Maar ook zijn er lieflijke valleien waar landbouw wordt uitgeoefend. In het ZuidOosten ligt vlak land en daar is ook de Donaudelta. Langs de Zwarte Zee bevinden zich brede zandstranden
Vroeger bedekten oerbossen bijna heel Roemenië. Tegenwoordig is dat nog maar ongeveer 26,2% (6.366.000 ha) van het land. Maar ondanks dat is Roemenië erg rijk aan natuur. Lynxen, wolven en beren komen er nog in grote populaties voor. Waar veel bossen zijn is bijna vanzelfsprekend ook houtkap. In Roemenië probeert men zo geselecteerd mogelijk te kappen.
De Donaudelta is rijk aan vis en vogels, maar de meeste diersoorten komen voor in de bergen.
Om de diersoorten te beschermen, zijn er natuurparken aangelegd.

Steden en dorpen
Roemenië heeft erg mooie, culturele en toeristische steden, hoewel er tijdens het communistische bewind vele stadswijken zijn afgebroken, waarna op die plekken hoge communistische flats verrezen. Ook voor de bouw van het statiepaleis van dictator Ceaucescu in de hoofdstad Bucarest moesten hele wijken verdwijnen. Thans zetelt daar de regering. Het is het op één na grootste gebouw ter wereld.

Middeleeuwse steden, in Transsylvanië of Siebenburgen zijn: Sibiu, Braşov, Medias, Alba Iulia , Tg-Mures  en Sighişoara en Biertan.

 

Religie
De belangrijkste godsdienstige stromingen in Roemenië zijn Roemeens-orthodox (ong. 86%), rooms-katholiek en protestants. In Dobroedzja is er een minderheid van de Islam (Turken en Tataren) overgebleven na de Ottomaanse overheersing of gekomen na migraties vanaf de Krim.
De grondwet biedt godsdienstvrijheid.

Eten en drinken
De Roemeense keuken kent veel Hongaarse, Oostenrijkse, Slavische, Turkse en Griekse invloeden. De Roemeense maaltijd draait vaak grotendeels om vlees. Er wordt vaak schapenvlees en varkensvlees gegeten. Iedere regio heeft zijn eigen specialiteiten.
Enkele Roemeense gerechten zijn:

  • marmaligaCiorbă, zure soep
  • Bors (geeft de zure smaak aan de Ciorbă)
  • Mămăligă, een soort maïsbrij
  • Sarmale met Smântănă, koolrolletjes gevuld met gehakt, kruiden en rijst
  • Mititei met mosterd, scherpe saucijsjes van een gekruid gehakt
  • Piftie, vlees in gelatine
  • Piftea, vlees / gebraden gehakt + kruiden
  • Pastramă (Pastrami), vaak gemaakt van schapenvlees
  • De traditionele drank is ţuică, die vooral op het platteland erg populair is; palinka is een sterkere vorm van ţuică, maar dan meer populair in het noorden van Roemenië.

Munteenheid
Roemeniës munteenheid is de leu (meervoud: lei. (Leu betekent leeuw). Op 1 juli 2005 vond een revaluatie plaats van de leu, waarbij de oude leu werd vervangen door de nieuwe lei (10.000 oude leu (ROL) werd de nieuwe lei (RON).

Dit proces moest Roemenië voorbereiden op de overschakeling naar de euro in verband met de de toetreden van Roemenië tot de EU. De Romaanse regering verwacht dat dit plaats zal hebben in 2011 of 2012.

Tien lei was in 2010 ongeveer € 2,50.

VoronetWerelderfgoed
De meeste toeristische plaatsen staan op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. In de regio Boekovina in het noordoosten van Roemenië, is beroemd om zijn vele beschilderde kloosters en houten kerkjes, met name Voroneţ, Moldoviţa, Suceviţa en Humor.
Ook de kerken en kloosters van Maramureş behoren tot het werelderfgoed.
Transsylvanië is een heuvelachtige regio, bekend om de typisch Saksische plaatsen als Sighişoara, eveneens Werelderfgoed staat.
Een grote bezienswaardigheid is het Kasteel Peleş.

Daciër

Geschiedenis van Roemenië
De geschiedenis van Roemenië is een aaneenrijging van overheersingen en veldslagen. De oorspronkelijke bewoners van Roemenie waren de Daciërs. Ze woonden vooral in Transsylvanië en het westen van Walachije.
In Oost-Walachije en de Dobroedzja woonden de verwante Geten en in Moldavië de eveneens verwante Karpen (naar wie de Karpaten zijn vernoemd). Zij ontsnapten aan onderwerping door de Romeinen.
Koning Boerebista (70–45 vC) wordt als belangrijkste koning van de Daciërs beschouwd. Na zijn troonsbestijging rond 70 v.Chr. bereikte het Dacische rijk zijn grootste omvang.
Hij wist een uiterst sterk leger op te bouwen, waarmee hij meerdere malen Romeins grondgebied binnenviel.

Draco Vlad, een wrede heerser bevocht de TurkenAan het eind van de 1e eeuw na Chr. was Dacië nog steeds een machtig rijk, maar in 101 nC vielen de Romeinen het land binnen. De Daciërs werden in 106 nC. definitief verslagen. De hoofdstad, Sarmizegetusa werd platgebrand en 150.000 gevangenen werden als slaven weggevoerd. Daarna voltrok zich een massale kolonisatie van het gebied vanuit Italië. De Daciërs vermengden zich met de kolonisten en namen de Latijnse taal over.
Tijdens Grote Volksverhuizing aan het begin van de jaartelling kwamen en verdwenen Hunnen, Ostrogoten, Bulgaren en Vandalen.
Rond het jaar 1000 verschenen de Magyaren en in de 12e eeuw de Saksen, die zich in Transsylvanië vestigden.
Tot de 20e eeuw waren de Hongaren in de meerderheid; Duitsers en Roemenen vormden een grote minderheid in Transsylvanië.

Stefan de Grote, befaamd veldheerVanaf de Middeleeuwen tot rond 1900 waren er drie vorstendommen: Walachije, Transsylvanië en Moldavië. De hoofdstad van Walachije was aanvankelijk Curtea de Argeş, toen Târgovişte en uiteindelijk Boekarest.
In de 15e eeuw vielen Ottomanen, Polen en Tataren het land binnen. Stefan de Grote (1457-1504) vocht voor de onafhankelijkheid. Van de 38 grote slagen won hij er 36. Michael de Dappere, één van de grote helden uit de Roemeense geschiedenis, riep in 1600 een onafhankelijk staat uit, waarbij Walachije, Moldavië en Transsylvanië kortstondig werden verenigd. De tweede vereniging was in 1859, waarbij Klein-Roemenië (Walachije en Moldavië) tot stand kwam.

Habsburgers
Maar vanuit het noorden werd Moldavië (Boekovina) veroverd door de Habsburgers. In 1866 kwam de Duitse prins Karel (Carol) van Hohenzollern-Sigmaringen aan de macht. Hij liet voor zich een zomerkasteel, het kasteel Peles, bouwen, dat van binnen en van buiten pracht en praal uitstraalde. Het kasteel is thans een toeristische trekpleister.
Tijdens de Frans-Duitse Oorlog van 1870/71 ontstond echter een grote anti-Duitse gezindheid, waardoor zijn bewind bijna omver werd geworpen.
Pas na de Eerste Wereldoorlog in 1914 kwam deze streek terug bij Roemenië.

Deze pagina is een beknopte versie van
www.wikipedia.org

 
Luister eens naar de muziek
van mijn land op You tube
 
   
Powered by WebWijs