c

   
   
 
 
Home
Cine sunt:
I am:
Ik ben:
.
Contact
.
Tips & trips
.
Facebook
.
Guestbook

Reizen in Hongarije met een Nederlands sprekende gids

Hongarije

Hongarije, een land in Centraal-Europa, wordt van Noord naar Zuid doorsneden door de Donau. Het land wordt begrensd door Oostenrijk, Slowakije, Oekraïne, Roemenië, Servië, Kroatië en Slovenië.Hongarije telt ongeveer tien miljoen inwoners. De grootste minderheidsgroep vormen de Roma-zigeuners. Hun aantal wordt geschat op ongeveer een half miljoen.

Het Klimaat
Hongarije heeft een gematigd landklimaat. In de hoogste delen van het Transdanubisch Middelgebergte en het Noordelijk Middelgebergte heerst een subalpien klimaat. De Grote Laagvlakte heeft een landklimaat. Hongarije heeft koude, natte winters en warme zomers.
Hongarije heeft wel vrij veel zonne-uren, gemiddeld 2000 uur per jaar.
De jaarlijkse gemiddelde neerslag (500 mm) is vrij laag als gevolg van de regenschaduw van de Alpen.
In de winter is het land soms bedekt met een dik sneeuwtapijt.

Balatonmeer Natuur
Hongarije kent vier verschillende landschappen:de Grote Hongaarse Laagvlakte of de Alföld, de bergen in het noorden (Felföld), het Transdanubisch Middelgebergte; ten zuiden van de Bakony ligt het Balatonmeer, het grootste meer van Centraal-Europa (596 km² en de Kleine Hongaarse Laagvlakte.

Hongarije telt tien nationale parken, waarvan het Nationaal Park Hortobágy het grootste is. Ten zuiden van de hoofdstad ligt het Nationaal Park Kiskunság. De andere zijn de Nationale parken Aggtelek, Boven-Balaton, Bükk, Donau-Drava, Donau-Ipoly, Fertő-Hanság, Körös-Maros en Őrség. Verder zijn er nog vele beschermde natuurgebieden.

KlederdrachtReligie
De grootste kerk is de rooms-katholieke Kerk. Van de protestantse kerken is de Hongaarse Gereformeerde Kerk de grootste. Deze heeft vooral aanhang in het oosten van het land.
Het kerkbezoek is echter niet frequent, niet veel meer dan 10% van de bevolking gaat wekelijks naar de kerk.

Energie
Hongarije heeft één kernenergiecentrale, aan de Donau bij Paks. Gascentrales komen op de tweede pilaar waar het de stroomvoorziening betreft. Olie en kolen spelen een meer beperkte rol. Van een met Slowakije geplande grote waterkrachtcentrale in de Donauwerd eind jaren 1980 afgezien na publiek protest tegen de gevolgen voor het landschap. Wel wordt er aan gedacht om aardwarmte op grote schaal als alternatieve energiebron te gaan gebruiken.

Water
Hongarije is rijk aan zoet water. Het waterverbruik is relatief hoog, maar neemt de laatste jaren af door de hogere tarieven die in rekening worden gebracht. Bijna alle huishoudens zijn aangesloten op het waterleidingnet, maar in de Hongaarse dorpen zijn ook nog steeds veel openbare tappunten. De kwaliteit van het drinkwater voldoet nog niet aan de EU-normen. Het meeste drinkwater wordt gewonnen uit grondwater en bodemvervuiling issoms een probleem.
Het systeem voor afvalwaterzuivering is nog in ontwikkeling. Nog maar de helft van de huishoudens is aangesloten op het riool (90% in Boedapest, in de dorpen niet meer dan een derde). Ook van het rioolwater wordt een deel niet of maar beperkt gezuiverd.

Munteenheid
De Florint is de nationale munt van Hongarije. De naam Forint is afkomstig van de stad Florence waar in de middeleeuwen al gouden munten in omloop waren. Vanaf 1246 was dat de naam voor de gouden munt daar en in de decennia daarna werd de naam overgenomen door verschillende omringende landen, inclusief het gebied waar nu Hongarije ligt. Met een paar jaar zal deze echter vervangen worden door de euro, waarschijnlijk in de periode 2012-2014.

Parlementsgebouw in BudapestBelangrijke steden
De Hongaarse hoofdstad Boedapest telt bijna twee miljoen inwoners (2,5 miljoen in de agglomeratie). De stad werd in 1873 gevormd door het samenvoegen van Boeda en Óbuda op de rechteroever van de Donau met Pest op de linkeroever. Vóór 1873 noemde men de steden gezamenlijk Pest-Boeda. Op de Burchtheuvel staan de voornaamste monumenten van Boeda. De heuvel is ommuurd: de 18de-eeuwse Burchtwijk binnen de omwalling is goed bewaard gebleven (alleen het zuidelijke deel leed zware oorlogsschade).
Het uitzicht over de Donau met haar bruggen en Pest is veelbezongen.

Andere belangrijke steden zijn: Debrecen, Miskolc, Szeged, Pécs, Győr.

Werelderfgoederen

 • Donauoevers
 • het Burchtdistrict van Boeda en de Andrássyboulevard
 • Het dorp Hollókő en omgeving
 • Grotten van de Aggtelek Karst en Slowaakse Karst
 • Benedictijner abdij van Pannonhalma
 • Nationaal Park Hortobágy - Puszta
 • Vroeg-christelijke begraafplaats van Pécs (Sopianae)
 • Cultuurlandschap van Fertö/Neusiedler Meer
 • Historisch cultuurlandschap van Tokaj

Verkeer
Hongarije heeft een dicht wegennet, dat echter niet opgewassen is tegen de huidige verkeersdruk. Prioriteit heeft de uitbouw van het autosnelwegennet.Alle autosnelwegen komen samen in Boedapest. Omdat de ring rond Boedapest (de M0) nog niet gereed is vormt de hoofdstad vooralsnog een barrière.

Hongaarse keuken

 • - Dobos-taart, biscuittaart met chocolade,
 • - Goulash, vleesschotel en soep
 • - Kolbász, gekruide varkenssalami
 • - Paprikás krumpli, gerecht van aardappelen, ui, - paprikapoeder, knoflook, kummel, en kolbász.

 

Geschiedenis
Het gebied van het huidige Hongarije wordt voor het eerst genoemd als de Romeinen rond het begin van de jaartelling het deel ten westen van de Donau bezetten en toevoegen aan de provincie Pannonia. Het land werd toen bewoond door Illyriërs en Kelten die al snel onder invloed van de Romeinse cultuur kwamen.
Het rijk werd echter steeds bedreigd door de 'barbaren' aan de andere kant van de Donau. In de 5e eeuw konden de Romeinen de grens niet meer verdedigen tegen de Hunnen.
Steeds andere volken vielen binnen met een Germaanse, Iraanse, Turkse of Slavische achtergrond.
Rond het jaar 896 deden ook de Hongaren (of Magyaren) hun intrede. Ze waren door hun uitgebreide strooptochten een eeuw lang de schrik van heel Europa. In het jaar 1000 werd Stefan I als eerste christelijke koning gekroond.

Slag bij MohacsHet koninkrijk Hongarije
Het vroege Hongaarse koninkrijk werd intern verzwakt door de voortdurende machtsstrijd tussen koning en adel. In 1301 stierf de laatste koning uit de Hongaarse dynastie der Arpaden, waarna de kroon uiteindelijk in handen van de Oostenrijkse Habsburgers kwam. Maar inmiddels werd Hongarije bedreigd door een nieuwe tegenstander, het Ottomaanse Rijk. De Slag bij Mohács (1526) luidde een 150 jaar durende Turkse bezetting in, waarbij het land in drie stukken werd opgedeel: een Turks middendeel (inclusief de hoofdstad Boeda), een koninkrijk onder Habsburgs bestuur en Transsylvanië, een vazalstaat van de
Turken.

Beleg van WenenNationale bewustwording
Na het mislukte Beleg van Wenen (1683) dreven de Oostenrijkers de Turken een heel eind terug en viel heel Hongarije in Habsburgse handen. In de 18e en 19e eeuw ontstond bij de Hongaren een steeds nationalere bewustwording. Ze kwamen in opstand tegen de Oostenrijkers. Alle opstanden mislukten, maar in 1867 bereikten Oostenrijk en Hongarije een compromis, de Ausgleich. Hiermee kreeg het Koninkrijk Hongarije een min of meer gelijkwaardige status in de Oostenrijks-Hongaarse Dubbelmonarchie. De Hongaren bestuurden voortaan niet alleen zichzelf, maar ook de vele nationale minderheden in hun koninkrijk, waartegen een magyarisatiepolitiek gevoerd werd.

Dubbelmonarchie Na de Eerste Wereldoorlog
Na de nederlaag in de Eerste Wereldoorlog viel de dubbelmonarchie in stukken uiteen en ontstond een onafhankelijk Hongarije. Dat raakte echter twee derde van zijn grondgebied en driekwart van zijn inwoners kwijt. Pogingen om in het resterende deel van het land een democratische, en vervolgens een communistische republiek te vestigen mislukten. De macht kwam in handen van de autoritaire admiraal Miklós Horthy alles in het werk stelde om de verloren gebieden te herwinnen. Er werd toenadering gezocht tot nazi-Duitsland en met Duitse hulp kreeg men een deel van Transsylvanië en Slowakije terug. Hongarije werd in 1944 door Duitsland bezet.

Hongaarse opstandDe troepen van de Sovjet-Unie waren in 1945 bevrijders, maar tegelijk ook nieuwe bezetters. Een tweede poging om een democratische republiek te vestigen was gedoemd te mislukken, Hongarije moest tot het Oostblok toetreden. Na Stalins dood leek er ruimte voor meer vrijheid, maar de onderdrukking van de Hongaarse opstand van 1956 maakte duidelijk dat die vrijheid zeer beperkt was. Veel Hongaren vluchtten naar het westen. In de jaren 80 ontstond in de communistische partij een belangrijke groep die ook meer politieke vrijheid wilde toestaan.

Toen de ontwikkelingen in de Sovjet-Unie dat mogelijk maakten werd de oude Kádár terzijde geschoven en begon het bewind zichzelf te hervormen. Door het uiteenvallen van de Sovjet-Unie in 1991 kon Hongarije ook in de buitenlandse politiek vrije keuzes maken: het land trad na volksraadplegingen toe tot de NAVO (1999) en de Europese Unie (2004).

Dit is een samenvatting van een uitgebreid artikel
over Hongarije op www.wikipedia.org

 

Zie op You Tube:
Beautiful Hungary (Magyarorszàg)

   
Powered by WebWijs